2009. július 13., hétfő

Zajban vagy csendben?

Vannak olyan anyukák, akik néma csöndet tartanak a házban, amikor a kisgyerekük alszik, különben a kicsi nem tudja kialudni magát, és akkor aztán vége a nyugalomnak. Mások a baba nappali alvásideje alatt is szándékosan folytatják az életüket úgy, ahogy máskor, hogy a kicsi ezt szokja meg. Nem lehet (nem is kell) ebben igazságot tenni, de vannak még más szempontok is, amelyekre muszáj gondolnunk - például a család többi tagjának az igényei.

Vida Ági, a Kismamablog.hu szerkesztője szerint "a zajérzékenység két tényezőtől függ: az életkortól és a veleszületett érzékenységtől. Emellett az is közrejátszik, hogy a kicsi melyik alvási fázisban van, amikor a zajt hallja. Az újszülöttet még egyáltalán nem zavarják a zajok, mellette akár porszívózni is lehet, amíg alszik, nem ébred fel. 3-4 hónapos kor körül a baba egyre nyitottabb lesz a világra és a zajokra is. Ez az az életkor, amikor az elalváshoz már nélkülözhetetlen, hogy az elalvás idejére csend legyen a lakásban, és egy kutyaugatás is felriaszthatja, amikor még nem alszik olyan mélyen. Ugyanakkor az egyéni érzékenység is nagyon fontos - a hiperérzékenységgel rendelkező babák (a csecsemők kb. 20%-a) esetében ügyelni kell rá, hogy tényleg lábujjhegyen járjunk a lakásban, amikor alszik." (A teljes cikket elolvashatod a Kismamablog.hu oldalon.)

Volt már szó itt a blogomon arról, hogy a kisgyerekes anyáknak nem egyszerű időt szakítaniuk arra, hogy valamiféle internetes vállalkozásba fogjanak, vagy például kihasználják a GYES/GYED idejét arra, hogy bővítsék ismereteiket. Ha azonban a Te babád nem tartozik a hiperérzékenyek közé, Te pedig képes vagy egyfajta "háttérrádiózás"-ként tanulni (erről a témáról és egy erről készült felmérésről bővebben olvashatsz az Online vállalkozás 24 óra alatt című blogban), akkor Neked érdemes olyan tananyagcsomagokat keresni, amelyek részben vagy egészben hanganyagokból állnak. Ezeket akkor is tudod hasznosítani, ha például sokat utazol - az autódban lejátszhatod a CD-ket, vagy a hanganyagokat rámásolhatod az MP3-lejátszódra is.

Te próbáltál már így tanulni? És Nálatok csend van a lakásban délutánonként? Várom véleményedet, tapasztalataidat!

2 megjegyzés:

  1. Az én fiam már nem kicsi 11 éves lesz, de az első perctől kezdve úgy aludt, hogy én mellette porszívóztam, beszélgettünk stb. A mai napig nagyon jó az alvókája. Akkor ébred fel, ha keltem ill. amikor kialudta magát.
    A hanganyagokat nagyon szeretem. Vagy a számítógépemen hallgatom őket és úgy tanulok, vagy az mp3 lejátszómra rakom fel. Nagyon sokat biciklizek és akkor is mp3-at hallgatok.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk Nóci mellett ágyút lehetett sütögetni. Kb. 7-23 hónapos kora között a parketta reccsenésére is felriadt, már azon gondolkodtunk, hogy köteleken kellene függeszkedni a lakásban. Pár hónapja visszatért az eredeti rend, és ha elaludt, már nyugodtan élhetjük az életünket mellette.

    Tanulni én jobban tudok írott anyagból, valahogy több megmarad, de tény, hogy a hanganyagok jók akkor, ha pl. meggymagozás közben tanulnék.

    VálaszTörlés