2009. szeptember 4., péntek

Háztartástan

Milyen is az igazán családbarát vállalkozás? Sokat beszélünk, gondolkozunk erről, miközben a válasz réges-régen megszületett - már több, mint ötven éve tudják, akik olvasták az alábbi alapművet! :-)

Az Egyesült Államokban 1955-ben kézikönyvet nyomtattak nőknek, amelyet háztartástannak neveztek. Néhány tanács következik a kézikönyvből:

Készítse el a vacsorát időben. Már reggel tervezze meg, vagy akár előző este, hogy a férjét finom vacsora fogadja, amikor hazaér a munkából. Így adja tudtára, hogy gondolt rá, amíg ő dolgozott, és gondját viseli a szükségleteinek. A férfiak többsége éhes, amikor megérkezik a munkahelyéről, és a kedvenc ételének elkészítésével kielégíti a meleg fogadtatás iránti vágyát.

Készüljön fel a fogadására. Pihenjen 15 perccel az érkezése előtt, így Ön friss és üde lesz, amikor megérkezik. Igazítsa meg a sminkjét, tegyen szalagot a hajába, és nézzen ki frissen. Az Ön férje sok időt töltött a munkahelyén fáradt emberek között. Legyen érdekes és vidám. Az ő munkanapja unalmas volt, és szüksége van egy kis szórakozásra - és az Ön egyik kötelessége, hogy ezt biztosítsa.

Csökkentse a zajt. Amikor a férje hazajön a munkából, kapcsolja ki a háztartási berendezéseket, és mondja meg a gyerekeknek, hogy ők is csendesedjenek el. Legyen boldog, hogy láthatja őt. Melegen mosolyogjon rá, és mutassa ki őszinte vágyát, hogy teljesítse a kívánságait.

Hallgassa meg, amit mondani akar, és még ha Önnek is sok mondanivalója van számára, ne tegye azt közvetlenül a hazaérkezését követően. Először ő beszéljen, biztosan fontosabb dolgok kavarognak a fejében Önnél. Ne zavarja.

Ne panaszkodjon, ha a férje későn érkezik haza, vagy ha este el akar menni vacsorázni Ön nélkül. Vita helyett próbálja meg megérteni, mekkora nyomás alatt van a munkája miatt. Amikor otthon van, biztos pihenni és ellazulni szeretne.

Végezetül ne tegyen fel szükségtelen kérdéseket, és ne gyanakodjon az ítélőképességében vagy feddhetetlenségében. Ne felejtse el, hogy ő a ház ura, és mint olyan, mindig keresztülviszi a saját akaratát becsületesen és igazságosan.

És jegyezze meg, a jó asszony tudja, hol a helye.

Noha természetesen van a fenti szövegben néhány megállapítás, ami manapság már idejétmúlta (ugye? :-) szerintem ezt a könyvet férfiak írták :-), azért minket, nőket mégiscsak elfog valami nosztalgikus érzés ezt olvasva. Én legalábbis sokszor elábrándozom egy pillanatra: milyen kellemes is lenne, ha a férjem eleget keresne ahhoz, hogy nekem semmi mással ne kelljen foglalkoznom, mint azzal, hogy kellemes és barátságos otthont teremtsek a számára és a gyerekeink számára! Persze azért akkor is kitalálnék magamnak valamit, ami engem érdekel, és amelyben én is kiteljesedhetek, másmilyen szerepben, mint ami az anyáé és feleségé, de ez nem lenne kényszer számomra!

Az lenne csak az ideális, családbarát vállalkozás, igaz?

2 megjegyzés:

  1. Az utolsó előtti bekezdésre gondoltam (a "Végezetül..." kezdetűre) - nem hiszek abban, hogy a nőnek gyengébb az ítélőképessége, vagy hogy nem tehet fel kérdéseket. A házasság szerintem két egyenrangú ember szövetsége, és akármilyen köztük a munkamegosztás, egyik sem fontosabb, mint a másik. Ostobaság, ha egy férfit csak a munkája érdekli, és a családja kizárólag arra való számára, hogy őt kiszolgálja és pihenni hagyja.

    VálaszTörlés