2009. szeptember 27., vasárnap

Ugyan ki dől még be az MLM-eknek?!

Nem így akartam, vagy legalábbis nem ez volt a célom az elején - de úgy látszik, az Univerzum azt akarja, hogy ezzel foglalkozzak :-) - már megint elém került egy honlap, amelyen "jól" megfogalmazták, hogy mi is az az MLM. Nem idézem szó szerint, mert nem akarom a honlap íróját hibáztatni, csak éppen rettenetesen hiányosak az információi.

Azzal is tisztában vagyok, hogy ennek a blognak az olvasói pontosan tudják, hogy mi az az MLM. Amit most közreadok, azt azzal a céllal teszem, hogy ahol csak tudjátok, terjesszétek - vegyétek át, amit írtam, akár szó szerint is; még azt se bánom, ha nem jelöltök meg engem forrásként, de tisztázzuk végre a tényeket, hogy mi is az az MLM!

1. A fizetős vásárlói közösségeket NEM hívják MLM-nek. Az MLM azt jelenti, Multi-Level Marketing, azaz többszintű ajánlási rendszer, amint azt Te is nyilván pontosan tudod. Az MLM mindössze annyit jelent, hogy a rendszerben dolgozók a saját munkájuk után kiskereskedelmi jutalékot kapnak, az általuk behozott és betanított munkatársaik munkája után pedig nagykereskedelmi jutalékot vagy más néven bónuszt. Teljesen más kérdés, hogy az MLM-rendszeren belül, ami tulajdonképpen a franchise egyik formája (lásd benzinkutak, élelmiszerbolt-láncok, szállodaláncok, gyorsétterem-láncok és így tovább) pontosan mit kell csinálnia annak, aki benne dolgozik.

2. Valóban sok "hálózatépítő" csak azt akarja, hogy az új belépőik befizessék a csatlakozási díjat, mert ezekből a befizetésekből ők kapnak pénzt. Ez egy illegális dolog, mert a korábban belépők között osztják szét a későbben belépők befizetéseit. Ez úgy hívják, hogy PILÓTAJÁTÉK. A valódi, legális és tisztességes MLM-ekben értékes termékek vagy szolgáltatások kereskedelmével foglalkoznak. Ahol nincs eladás, ott nem keletkezhet nyereség sem, tehát nincs mit visszaosztani - ez pilótajáték. Ahol van kereskedelem, ott van nyereség, és ott van jutalék is - ez a KÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉS, amit igen, sokszor MLM-rendszerben végeznek, de nem mindig (lásd pl ingatlanközvetítők).

3. A tisztességes MLM-rendszerekben nincs belépési díj, vagy csak minimális, hanem a legtöbbször azt írják elő, hogy vegyél egy kezdőcsomagot, amelyben kedvezményes áron megkapod a cég néhány alaptermékét személyes kipróbálásra, hogy lásd, jók-e, tudsz-e velük azonosulni, értéket tudsz-e adni, ha ajánlod őket. De ennek a kezdőcsomagnak az árából a szponzor (aki behozta az új embert) egyetlen fillért sem kap, tehát neki nem az az érdeke, hogy beléptessen új embereket, hanem az, hogy megtanítsa őket pénzt keresni, és akkor majd ő is fog kapni bónuszt.

4. A tisztességes MLM-rendszerekben nincs havi kötelező vásárlás! Vannak minősülési szintek, amelyek eléréséhez meghatározott fokú teljesítmény kell, de ez nem azt jelenti, hogy ennyit kell megvenned havonta vagy évente vagy akármikor, hanem az, hogy ennyit kell eladnod! Ha nem sikerül, akkor majd sikerül legközelebb, semmi következmény nincs.

5. Valóban érdemes saját használatra IS vásárolni és használni a termékeket (márpedig ha jónak találod őket, miért ne tennéd), de üzleti szempontból azért, mert közvetlen értékesítésről, személyes ajánlásról beszélünk, és nem ajánlhatunk úgy egy terméket, hogy nézd, itt ez az akármi, én ugyan még nem használtam, de Neked biztos jó lesz - ki hinne így nekünk? Hogyan tudnánk így eladni?

6. Vannak olyan MLM-hálózatok is, ahol nem nekünk kell a termékek vagy szolgáltatások eladásával foglalkoznunk, hanem erre a célra fel van építve a rendszer (egy webáruház vagy egy közösségi oldal reklámokkal), és erre kell felhívnunk az ismerőseink figyelmét. De a feladat itt is ugyanaz, ami a "termékes MLM-ek"-nél: személyes ajánlással értékes dolgokat kell közvetítenünk!

Tehát összefoglalva: számos tisztességes MLM-cég működik úgy, hogy nincs belépési díj, nincs havi kötelező vásárlás, és ha valaki elad egy terméket, azonnal megkapja a jutalékát, nem kell "gyűjtenie a pontjait", hogy elérje a kifizetést. A legfontosabb azonban az: sok mindenkinek, például a kisgyerekekkel otthon lévő anyáknak (akik számára különben eredetileg kitalálták ezt az egészet) sokszor nincs más lehetőségük a pénzkeresésre, mint egy ilyen rendszerhez csatlakozni. De mindenki felnőtt ember, tessék megkérdezni a pontos feltételeket, mielőtt aláírunk egy szerződést. És tájékozódjunk, mielőtt ex cathedra kijelentünk valamit - az információ sokat ér, a pontos információ egyenesen kincs.

9 megjegyzés:

  1. Akkor ezt a bejegyzést most beteszem ajánlóba, hadd olvassák mások is:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Móni!

    Tisztességes esetben ez valóban így van... A gond az, hogy baromi sokan próbálkoznak nem tisztességesen, kőkemény presszionálással... És ha valakire olyan termékcsomagot sóznak 100 000-ért, amire semmi szüksége, az bepalizás. Főleg, ha még arra is biztatják, hogy vegyen fel minderre kölcsönt. Mindenkinek szíve joga eldönteni, felnőtt emberként, mire mond igent, és elhiszem, hogy valakinek ez tényleg bejön, vagy ez az egyetlen plusz kereseti lehetősége. Ezt nem vitatom. Csak épp annyian próbálnak mindenáron gyorsan meggagzdagodni még mindig így, hogy az már hátborzongató...

    Arra azért kíváncsi lennék, milyen honlapot említesz az elején, mert nem régen én is írtam a támémáról, és úgy érzem, elég sok infom összegyűlt az évek alatt, de röviden összefoglalni sokszor nehéz mindent... remélem nem épp arról a 2 cikkről van szó, mert nem az volt a célom, hogy lehúzzam a dolgot, csak épp a tisztességtelen próbálkozásokkal van tele a hócipőm és ennek kívántam hangot adni... nagyon jól tudom, mi az MLM és akit jókor, jó helyen talál meg a megfelelő partner, azt bátorítom, hogy kezdje el... Én is tagja vagyok egy hálózatnak és hiszem, hogy lehet ezt jól és tiszetsségesen csinálni. Mindenki döntse el, hogy számára ez áldás, vagy átok a saját életében!

    VálaszTörlés
  3. Újra és újra írunk ilyeneket és bármilyen okosan is hangzik újra és újra nem olvassák el. Pont azok nem olvassák el, akik a legtöbb negatív kritikát írják. Végülis azon dolgozunk, hogy akik mégis belekezdenének pontosan tudják, hogy mibe vágnak bele.

    VálaszTörlés
  4. Hát ez az, hogy GYORSAN akarnak meggazdagodni! (Én inkább lassan, de nagyon :-) Nagyon igazad van, sok a csalás, de olyan lap és cikk is sok van, ahol meg valaki a saját megoldását kínálja, és ezzel kapcsolatban említi és húzza le az MLM-eket mint negatív példát. Sokszor meg csak infóhiány miatt írnak csacsiságokat. (Nem, nem a Te weblapod cikkeiről volt szó, egy másik ismerőséről :-)

    VálaszTörlés
  5. Így van, Eszter, és Neked is köszönöm, Anikó, mert azt hiszem, ha mindannyian sokáig mondjuk ugyanazat egyetértésben, előbb-utóbb elérjük a kritikus tömeget, és akkor már sokaknak a birtokában lesz elég információ a helyes döntéshez. Én különben azt is szeretem az MLM-ekben, hogy akik tényleg jók benne, azok emberileg is jobbak lesznek, hiszen a rendszer nem a többiek fúrására, hanem a csapatmunkára tanít, akár még a hálózatok közti együttműködésre is. És ez mindenképpen figyelemreméltó dolog, és egy kicsit talán jobbá is teszi a világot.

    VálaszTörlés
  6. Én is tagja vagyok egy MLM hálózatnak, semmi tisztességtelen nincs benne. És bizony, rengeteget lehet tanulni, személyiségfejlődésre is kiváló. S ha még mindez mellé pénzt is kereshetünk... nem hiszem, hogy elítélendő lenne. A félinformációk átka, hogy sokan lenézik ezt a munkát. De ők nem is néznek utána komolyabban. Akik pedig élnek a lehetőséggel, saját munkájukkal és sikereikkel tudnak példát mutatni. Gyorsan és munka nélkül ebből sem lehet meggazdagodni. Aki ezt szeretné, annak ajánlom a lottót - bármikor bejöhet! :)

    VálaszTörlés
  7. Az egyik legrégebbi MLM hálózatban dolgozom, és mivel ezt sokan tudják rólam, hetente keresnek meg mindenféle "jobbnál jobb" ajánlattal. El nem tudjátok képzelni, hogy mennyi gagyi rendszert tudnak létrehozni szerencsevadászok, sok ember bedől nekik, mert tényleg azt hitetik el, hogy ebből aztán hipergiga gazdag leszel. Képzés, oktatás semmi, kilökik az újonnan belépettet, hogy most gyorsan hozz be 5 barátot 10 nap alatt, termékről egy szó sincs és 2 hónap múlva 800.000 Ft-ot fogsz keresni. Sajnos sokan bedőlnek ennek, és az összes MLM céget ezzel az átveréssel azonosítják. Hát lányok, a mi feladatunk, akik tisztességes MLM hálózatban dolgozunk, hogy megmutassunk a különbséget. Vehetjük akár küldetésnek is. Mindenkinek sok sikert kívánok a munkájához.

    VálaszTörlés
  8. sziasztok
    ez nagyon így van..
    bár ha jobban bele gondolunk a hagyományos cégek is mlm rendszerűek csak a pénz elosztás a vezetőség felé tereli a pénzt....
    én is naponta kapom a fantasztikus ajánlatokat, kedvenceim a pénzt eloszto ingyenes reget és ok pénzt igérő közősségi oldalak,aholé aztán kiderül venni kell részvényt...no meg a öbbi hol mindenki nyomja az a jobb de még el se indult...
    én az ország első és bátran mondhatom vezető pozicioban lévő élelmiszer webáruházában vásárolok mindazt amit eddig a hipermarketekben,sok mindent joval olcsobban és házhoz hozzák(ez ami megfogott benne :) mivel rettentően lusta vagyok :) és még aki az ajánlásomra vásárol pár forint az én számlámon landol.)
    a kötelezettségem annyi havi 15000 ért vásároljak...no ez nem hiszem hogy nagy áldozt már ott tartok hogy a szomszéd nevére is kérek :)
    de a fentebb is emlitett rossz beidegződések miatt botlok naponta abba hogy miből gondolom hogy egy munkanélküi el költ havi 15000t ..ja liszt cukor tészta mosopor...ki munkanélkülisegélyt kap az áttér fényevésre???

    VálaszTörlés
  9. Így van, István, a legrosszabb "piramisjátékok" a nagyvállalatok! Egy ismerősöm, aki korábban cégvezető volt, elmondta, hogy a cég forgalmának mindössze a 10 %-a jutott a bérekre, míg pl a mi hálózatunkban ez az arány minimum 25 %, amikor belépsz, de akár 73 % is lehet (persze csak ha nagyon jól teljesítesz).
    Sajnos a fotoszintetizálás csak a növényeknek jó megoldás, és a mai árak mellett 15.000 Ft csak úgy huss, amikor elmész vásárolni, pláne, ha családod is van. Tegnap este is csak néztem, hogy egyetlen szatyor is csak félig telt meg, mégis egy 5000-essel kellett fizetnem, és pár tizest kaptam csak vissza...
    Azokkal a webáruházakkal csak két bajom van: az egyik az, hogy ugyan én is lusta vagyok, de szeretek nézegetni vásárlás közben :-), de ami a nagyobb gondom, az az, hogy nem tartják azokat a márkákat, amiket én megszoktam, és (már megint) lusta vagyok váltani :-)
    Az már más kérdés, hogy a legjobban akkor járna mindenki, ha a gazdáktól vennénk az élelmiszert, mert ami a hipermarketeben (vagy a webáruházakban) kapható, hát az pffff... nem szívesen adom azokat enni a családomnak! De ez a téma már messzire vezet...

    VálaszTörlés