2009. április 5., vasárnap

Kövek a vízben

Dobtál már követ vízbe? És próbáltál már "kacsázni" egy lapos kővel?

Amikor egy követ beledobsz a vízbe, ahol az elsüllyed, onnan kis hullámok indulnak el. Koncentrikus körökben, egyre távolodva attól a ponttól, ahol a bedobott kő a vízbe ért. Megragadják a figyelmünket ezek a hullámok, minél messzebb jutnak, minél nagyobbak, minél sűrűbbek, annál inkább. Felhívják a figyelmünket arra, hogy valami történt ott középen: hogy valami nagy, valami nehéz, valami fontos dolog ver ilyen sok, jól látható hullámot.

Ha viszont egy lapos követ kacsáztatunk, az ugrálás közben többször is a vízhez ér. Ide-oda pattan, mindenhol hullámokat indít ugyan, de ezek kicsi, gyenge hullámok lesznek, és nem egymást erősítik, ellenkezőleg: egymással szemben mennek, egymás hatását kioltják. Hiába nézegetünk fel és alá a víz felszínén, nem találjuk, hogy mi okozta a kis, jelentéktelen hullámokat. Nem vonzza a figyelmünket a középpont.

Én azt gondolom, így van ez velünk is. Amikor egyetlen dologra koncentrálunk, nagy hullámokat verünk. Ám ha ide-oda pattanunk, kicsi, egymást gyengítő hatásokat érünk csak el. Lehet, hogy nem is több időre lenne szükségünk, hanem csak több koncentrációra?

3 megjegyzés:

  1. Bizony, koncentrálni nem árt.
    Van, akinek ez könnyebben megy, van akinek kevésbé.
    De tanulható.
    Ha pl. rendszerbe szedjük a tennivalóinkat és aszerint haladunk.
    Ha dolgozunk, akkor pedig lehetőleg ne hagyjuk magunkat eltéríteni (tel., tv, e-mailok).

    VálaszTörlés
  2. Szia Móni!

    Ismerős, amikor érzem, hogy rengeteg a tennivalóm, akkor bizony hajlamos vagyok ide-oda kapni , belekezdeni újabb dolgokba.
    Egy biztos, ha megvan a cél, arra ráépített stratégia, konkrét feladatrendszer, akár napi szintre lebontva, akkor minden sokkal flottabul megy. És ilyenkor minden zavaró kis hullámot valóban ki kell iktatni:)
    Akkor van gond, ha a zavaró kis hullámokhoz érzelmek kötnek......
    Anett

    VálaszTörlés
  3. Én már látom, hol fogok "nagyot csobbanni". Viszont nekem ehhez kellett előtte kicsit (sokat) "kacsáznom", hogy el tudjam dönteni, mi az amibe érdemes több energiát fektetni, ami igazán nekem való. Több kavicsom is elsüllyedt, mire megtaláltam a megfelelő kört...
    Nagyjából felkészültem, már csak bele kell ugranom. Ehhez viszont kell egy kis bátorság, és nagy levegő, ami sokáig kitart... :)
    (Nemsokára lehet oda is kattintani...)

    VálaszTörlés